SUDURA SRL

CALITATE din 1997!

Standardul EN 407: Protecția mâinilor împotriva căldurii și/sau a flăcării

EN 407: Protecția mâinilor împotriva căldurii și/sau a flăcării

Standardul european EN 407 testează performanța mănușilor de protecție împotriva riscurilor termice. Rezultatul testului este reprezentat de șase cifre. Fiecare cifră reflectă performanța într-o categorie.

Caracteristicile standardului EN 407

Standardul european EN 407 definește cerințele minime și metodele de testare specifice pentru mănușile de protecție în ceea ce privește riscurile termice. Mănușile de protecție certificate în conformitate cu acest standard protejează purtătorul împotriva căldurii de contact, a căldurii radiante și a stropilor mari de metal topit.

Notă importantă: Cu toate acestea, mănușile de căldură pentru combaterea incendiilor, sudură sau altele similare nu sunt afectate de acest lucru!

Mănușile de protecție termică care respectă standardul EN 407 trebuie să aibă următoarele caracteristici:

  1. Rezistență la temperaturi ridicate
  2. Inflamabilitate scăzută / propagare a flăcării
  3. Transmitere redusă a căldurii (protecție împotriva căldurii radiante, convective și de contact)

 

Rezumat al marcajelor individuale

a) Inflamabilitate: Aceasta presupune expunerea materialului mănușii la o flacără de gaz timp de 15 secunde. Se măsoară cât timp este nevoie pentru a nu mai arde. La cel mai înalt nivel de performanță (nivelul 4), materialul poate arde timp de maximum 2 secunde sau poate străluci timp de 5 secunde. (Cel mai înalt nivel de putere 4 = timp de postcombustie 2 secunde; timp de postcombustie 5 secunde).

b) Căldură de contact: Mănușa trebuie să protejeze împotriva temperaturilor (100 °C – 500 °C) timp de 15 secunde fără ca temperatura interioară să crească cu mai mult de 10 °C. În funcție de câte grade poate rezista materialul, se determină nivelul de protecție. (Cel mai înalt nivel de performanță 4 =+500 °C)

c) Căldura de convecție: se testează cât timp mănușa poate împiedica pătrunderea căldurii focului deschis cu 24 °C. (Cel mai înalt nivel de performanță 4)

d) Căldură radiantă: Acest test presupune expunerea mănușii la căldură radiantă. Se măsoară timpul necesar pentru ca o anumită cantitate de căldură să pătrundă. La cel mai înalt nivel de performanță (nivelul 4), mănușa protejează timp de cel puțin 150 de secunde. (Cel mai înalt nivel de performanță 4 = cel puțin 150 de secunde)

e) Stropi mici de metal topit: Aceasta măsoară câte picături de metal topit sunt necesare pentru a crește temperatura dintre materialul mănușii și piele cu 40°C. Cel mai înalt nivel de performanță 4 conține 35 de picături de metal topit. Cel mai înalt nivel de putere 4 poate rezista la 35 de căderi sau mai mult. (Cel mai înalt nivel de putere 4 = peste 35 de picături).

f) Stropi mari de metal topit: Acest test măsoară câte grame de fier topit sunt necesare pentru a deteriora o replică de piele din PVC atașată la interiorul mănușii. Cea mai mare valoare este atinsă la nivelul de performanță 4, ceea ce înseamnă că mănușa poate rezista la 200 de grame de metal topit. (Cel mai înalt nivel de performanță 4 = 200 de grame)

 

EN 407 abcdefEtichetarea în conformitate cu EN 407

Niveluri de performanță:

a – Comportamentul arzător: 0-4

b – Căldură de contact: 0-4

c – Căldură convectivă: 0-4

d – Căldură radiantă: 0-4

e – Stropi mici de metal topit: 0-4

f – Stropi mari de metal topit: 0-4 (X = nu a fost testat)

Determinarea temperaturii maxime

Testul de căldură de contact al unei mănuși testează capacitatea de izolare a acesteia. Se determină temperatura maximă la care mănușa va proteja timp de 15 secunde fără ca temperatura din interiorul mănușii să crească cu 10 °C. 4 este cel mai înalt nivel de performanță. Testul se efectuează la temperatura camerei. Mănușa este în contact permanent cu obiectul fierbinte.

Notă specială: Unele materiale se pot topi la temperaturi ridicate. Acest lucru poate afecta proprietățile mecanice ale mănușii.

Această modificare sau degradare nu este luată în considerare de EN 407. Aceasta înseamnă că o mănușă este conformă cu standardul chiar dacă există o degradare a materialului sau a componentelor materialului.

Nivelul de rezistență / Temperatura maximă

Nivelul 1 – 100 °C

Nivelul 2 – 250 °C

Nivelul 3 – 350 °C

Nivelul 4 – 500 °C

Pentru echipamente de protecție de calitate, vizitați Magazinul Virtual de SUDURĂ, la adresa următoare: https://magazin.sudez.ro/index.php/categorie-produs/echipamente-de-protectie/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights